Atrakcije i znamenitosti

Zadarska regija zauzima središnji dio hrvatske obale. Ponuda sadržaja i aktivnosti je na ovom području izrazito dobra. Brojni su razlozi zašto nekretninu kupiti baš ovdje!

Brojne su ljepote prirode, znamenitosi i atrakcije koje treba vidjeti. Izdvojili smo neke od njih.

Za početak možemo se pohvaliti da je zadarska regija okružena s pet nacionalnih parkova i tri parka prirode.

Vrlo je lako i jednostavno iz Zadra, odnosno Zadarske županije odvažiti se na jednodnevni izlet.

Na moru su se smjestili Nacionalni Park Kornati i Park prirode Telaščica. Park prirode, uvala Telaščica krasi Jugoistočnu stranu Dugog otoka, a na njega se nastavlja Nacionalni Park Kornati. Kornati broje 89 otoka različitih oblika i veličina koji bi složeni jedan uz drugi činili površinu od 49.667.648 m2, a osunčani su čak 2700 dana godišnje.

Na kopnenoj strani i dalje u svakom smjeru nailazite na prirodne ljepote. Tu su u svijetu poznata Plitvička jezera (ca. 115 km od Zadra) sa slapovima i jezerima koji oduzimaju dah, a najstariji su i najveći nacionalni park Republike Hrvatske, smješteni u Gorskoj Hrvatskoj. Prekrasnim slapovima i vodama se može pohvaliti i Nacionalni Park Krka (ca 75 km od Zadra).

Velebit nam je podario Nacionalni Park Paklenica sa svojim Kanjonom velike i male Paklenice (ca 45 km od Zadra), park prirode Velebit, poznati botanički rezervat (ca 100 km od Zadra), Nacionalni park sjeverni Velebit s 1289 hektara bukove šume. Velebit je destinacija koju obožavaju planinari i šetači, a svatko će uživati u pogledu koji se pruža sa vrhova masivne planine Velebit, savjetujemo samo da stazu odaberete po svojoj mjeri ili idete organizirano s vodičem.

Između Zadra i Biograda, tik uz more smjestio se još i Park Prirode Vransko jezero, najveće prirodno jezero u Hrvatskoj, poznato po ljepoti i čistoći. Ovo je netaknuto stanište ptica vodarica, sa izvorima pitke vode te područje osebujne vegetacije, prekrasnih vidikovaca.

Uz neopisivo lijepe nacionalne parkove i parkove prirode izdvajamo još nekoliko znamenitosti i atrakcija u Zadru i okolici:

Morske orgulje, Zadar

Za mnoge je ovo mjesto za meditaciju, mir i opuštanje u centru grada. Jedinstven je to spoj prirode i moderne arhitekture. 70ak metara duge kamene stepenice s 35 cijevi različitih dužina, promjera i nagiba strujanjem zraka i kretanjem mora proizvode prekrasan zvuk orgulja.

Pozdrav Suncu, Zadar

Ti uz Morske orgulje nastala je 2008. godine još jedna urbana instalacija arhitekte Nikole Bašića. Na ovom mjestu ispratite po mnogima najljepši zalazak sunca na svijetu, da bi dočekali svjetlosni show kojeh tvori krug promjera 22 m ispunjen fotonaponskim solarnim modulima.

Forum, Zadar

Lokacija koju ne smijete zaobići kada ste u Zadru je Forum podignut još tijekom carskog razdoblja rimske države. Po svojim mjerama Zadarski je forum najveći na Jadranu. Čuvaju ga Crkve sv. Donata i sv. Marije smještene oko njega, a prije Foruma nalazi se i Nadbiskupska palača.

Kalelarga, Zadar

Kročite li na Zadarski poluotok, putem od jednog kraja do drugog voditi će Vas Kalelarga – Široka ulica koja je još u dalekoj prošlosti bila glavna zadarska ulica. Ulica je izgrađena još u doba Rimskog carstva po strogim principima rimskog urbanizma. Kalelarga Vas vodi od Trga Petra Zoranića uz ostatke rimskih gradskih vrata i kolonu, gdje potom sliejde crkva svetog Šime i Kneževa palača, potom stižete na Narodni trg, prolazite Forum, sv. Donat i Katedralu sv. Stošije, a završavate kod crkve Gospe od zdravlja.

Crkva sv. Križa, Nin

Nin ovu crkvicu čuva još od 9. stoljeća, a prema poznatom engelskom arhitektu Thomasu Jacksonu najmanja je to katedrala na svijetu. Na dan ljetnog solsticija u njoj i njezinom dvorištu održava se Festival sunca i svjetlosti.

Galešnjak, Pašmanski kanal

I da ne znate, ovaj ste otok sigurno već vidjeli, ili ga znate po njegovom poznatijem nazivu „Otok ljubavi“. Otočić je to srcolikog oblika smješten u pašmanskom kanalu između otoka Pašmana i Turnja.

Maškovića han, Vrana

Ovo je najzapadniji preostali turski spomenik. Ostaci su to grada Vrane u neposrednoj blizini Parka Prirode Vransko jezero.

Svjetionik Veli Rat                                         

Duž Jadranske obale, naići ćete na brojne velebne svjetionika, ali ovaj izgrađen od klesanog kamena na dugom otoku poseban je. 42 m visok toranj je zaista spektakularan.

Zalazak sunca, Zadar

“To mora da je najljepši zalazak Sunca na svijetu!” promrmljao je Alfred Hitchcock ispijajući Maraschino na Zadarskoj rivi.

Više o atrakcijama i znamenitostima Zadra i Zadarske regije možete pronaći na stranicama Turističke zajednice grada Zadra i Zadarske županije:

https://www.zadar.travel/hr/vodic/atrakcije

http://www.zadar.hr/hr/category/kamo-otici/atrakcije/

_________________________________________________________

Izvori fotografija:
https://pixabay.com/de/zadar-kroatien-sommer-meeresorgel-1991278/
https://hr.wikipedia.org/wiki/Datoteka:Forum_in_Zadar.jpg
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Crkva-svetog-Kri%C5%BEa-Nin-06082016-02-roberta-f.jpg
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sunset_in_Zadar_2.jpg