Atrakcije i znamenitosti

Zadarska regija zauzima središnji dio hrvatske obale. Ponuda sadržaja i aktivnosti je na ovom području izrazito dobra. Brojni su razlozi zašto nekretninu kupiti baš ovdje!

Brojne su ljepote prirode, znamenitosi i atrakcije koje treba vidjeti. Izdvojili smo neke od njih.

Za početak možemo se pohvaliti da je zadarska regija okružena s pet nacionalnih parkova i tri parka prirode.

Vrlo je lako i jednostavno iz Zadra, odnosno Zadarske županije odvažiti se na jednodnevni izlet.

Na moru su se smjestili Nacionalni park Kornati i Park prirode Telaščica. Park prirode, uvala Telaščica krasi Jugoistočnu stranu Dugog otoka, a na njega se nastavlja Nacionalni Park Kornati. Kornati broje 89 otoka različitih oblika i veličina koji bi složeni jedan uz drugi činili površinu od 49.667.648 m2, a osunčani su čak 2700 dana godišnje.

Na kopnenoj strani i dalje u svakom smjeru nailazite na prirodne ljepote. Tu su u svijetu poznati Nacionalni park Plitvička jezera (ca. 115 km od Zadra) sa slapovima i jezerima koji oduzimaju dah, a najstariji su i najveći nacionalni park Republike Hrvatske, smješteni u Gorskoj Hrvatskoj. Prekrasnim slapovima i vodama se može pohvaliti i Nacionalni park Krka (ca 75 km od Zadra).

Velebit nam je podario Nacionalni park Paklenica sa svojim Kanjonom velike i male Paklenice (ca 45 km od Zadra), Park prirode Velebit, poznati botanički rezervat (ca 100 km od Zadra), Nacionalni park sjeverni Velebit s 1289 hektara bukove šume. Velebit je destinacija koju obožavaju planinari i šetači, a svatko će uživati u pogledu koji se pruža sa vrhova masivne planine Velebit, savjetujemo samo da stazu odaberete po svojoj mjeri ili idete organizirano s vodičem.

Između Zadra i Biograda, tik uz more smjestio se još i Park prirode Vransko jezero, najveće prirodno jezero u Hrvatskoj, poznato po ljepoti i čistoći. Ovo je netaknuto stanište ptica vodarica, sa izvorima pitke vode te područje osebujne vegetacije, prekrasnih vidikovaca.

Uz neopisivo lijepe nacionalne parkove i parkove prirode izdvajamo još nekoliko znamenitosti i atrakcija u Zadru i okolici:

Zadar, grad star preko tri tisuće godina, grad s najvećim brojem spomenika u Hrvatskoj i grad čiji je strogi centar opasan bedemima, smjestio se na savršenom položaju Jadranskog mora, na sjeveru Dalmacije. Zadar prema moru čuvaju brojni šaroliki otoci, a leđa mu čuva masivna planina Velebit. Pogodna klima, odlična gastronomija, brojna  kulturno zabavna događanja, mnoštvo spomenika i predivne plaže samo su dio onoga što Zadar čini idealnim mjestom kako za život tako i za provod godišnjeg odmora.

Kalelarga, srce Zadra i glavna zadarska ulica vodi vas do gotovo svake atrakcije i kulturnog spomenika u gradu. Nezaobilazna crkva, sveti Donat iz 9. stoljeća, jedan je od najprepoznatljivijih simbola grada Zadra. Vjerojatno ne postoji osoba koja je posjetila Zadar a da nema fotografiju pored ovog najvrjednijeg zadarskog spomenika smještenog na zadarskom Forumu. Važno je napomenuti da je zadarski Forum jedan od najvećih na Jadranu. Odmah pored smještena je i fascinantna zadarska katedrala svete Stošija sa čijeg zvonika visokog 54 metra možete vidjeti cijeli Zadar, more, otoke i planinu Velebit.

Nezaobilazna je zadarska riva  koja je omiljeno šetalište i ujedno kupalište ljeti za mnoštvo Zadrana i turista budući da je more izuzetne čistoće i kvalitete. Na zadarskoj rivi uživao je i Alfred Hitchcock te zadarski zalazak sunca nazvao najljepšim na cijelom svijetu. Sada, slušajući glazbu odnosno Morske orgulje u tom zalasku svakodnevno uživaju brojni turisti. Svjetski poznata instalacija Pozdrav suncu boravak na rivi čini još spektakularnijim.

Uz Narodni trg, koji je ujedno glavni gradski trg, jedna je od ljepših lokacija u Zadru je definitivno je i Trg pet bunara na koji se nastavlja predivan Perivoj Kraljice Jelene s očaravajućim pogledom na zadarsku staru lučicu koja nosi naziv Foša.

Zadar se također može pohvaliti  jednim od najstarijih muzeja u ovom dijelu Europe – Arheološki muzej Zadar koji je  smješten u samom središtu povijesne jezgre grada. Osim toga, na zadarskom Muraju nalazi se Muzej Antičkog stakla, jedinstvena kulturna institucija koja je privukla posjetitelje iz cijeloga svijeta. O bogatoj zadarskoj povijesti svjedoči i stalna izložba “Zlato i srebro grada Zadra” u crkvi svete Marije, odnosno njezinu samostanu. Pored gradskih zidina i Trga Tri Bunara nalazi se čuveni Arsenal. Nekada veliko lučko središte pretvoreno je u takozvani gradski trg na zatvorenom gdje možete uživati u brojnim koncertima, izložbama i konferencijama. Osim Arsenala, Kneževa palača kao kulturno povijesni kompleks posjetiteljima nudi brojna događanja, izložbe, koncerte, radionice.

Ukoliko ste ljubitelj sporta i rekreacije, Sportsko rekreacijski centar Višnjik nudi veliki kompleks vanjskih terena, zatvoreno bazensko plivalište, teniski centar te poznatu dvoranu Krešimira Ćosića. Isto tako, Perivoj Vladimira Nazora također je omiljeno odredište rekreativaca i šetača.

Sve navedeno Zadar čini izuzetno atraktivnom turističkom destinacijom koja svake godine broji sve više posjetitelja, a uz to Zadar i dalje ima nevjerojatnu mogućnost daljnjeg gospodarskog razvoja i širenja. Ono što je još velika prednost Zadra jest izvrsna povezanost s ostatkom Hrvatske, Europe pa čak i svijeta.

Na kraju, ne treba zaboraviti još jedan značajan faktor grada, a to je ono što Zadar čini tako vedrim i popularnim, a to su njegovi srdačni stanovnici, kojih Zadar broji oko 80.000. Niti prevelik niti premali grad. Dalmatinski šarm i gostoljubivost pravog turističkog grada, još su jedan adut ovog jadranskog bisera. Zadar živi punim plućima, studentski je grad s jednim od najljepših sveučilišta smještenog na samoj rivi, grad brojnih festivala, muzeja, bogate kulturne baštine i razvedene obale.

Koliko je Zadar atraktivan dokazuje i odabir Zadra kao najbolje turističke destinacije u 2016. godine. Više o tome, pronađite na europeanbestdestinations.com.

Još atrakcija diljem Zadarske županije:

Crkva sv. Križa, Nin

Nin ovu crkvicu čuva još od 9. stoljeća, a prema poznatom engelskom arhitektu Thomasu Jacksonu najmanja je to katedrala na svijetu. Na dan ljetnog solsticija u njoj i njezinom dvorištu održava se Festival sunca i svjetlosti.

otok Galešnjak

Galešnjak, Pašmanski kanal

I da ne znate, ovaj ste otok sigurno već vidjeli, ili ga znate po njegovom poznatijem nazivu „Otok ljubavi“. Otočić je to srcolikog oblika smješten u pašmanskom kanalu između otoka Pašmana i Turnja.

Maškovića han vrana

Maškovića han, Vrana

Ovo je najzapadniji preostali turski spomenik. Ostaci su to grada Vrane u neposrednoj blizini Parka Prirode Vransko jezero.

svjetionik veli rat

Svjetionik Veli Rat                                         

Duž Jadranske obale, naići ćete na brojne velebne svjetionika, ali ovaj izgrađen od klesanog kamena na dugom otoku poseban je. 42 m visok toranj je zaista spektakularan.

Zalazak sunca, Zadar

“To mora da je najljepši zalazak Sunca na svijetu!” promrmljao je Alfred Hitchcock ispijajući Maraschino na Zadarskoj rivi.

Više o atrakcijama i znamenitostima Zadra i Zadarske regije možete pronaći na stranicama Turističke zajednice grada Zadra i Zadarske županije:

https://www.zadar.travel/hr/vodic/atrakcije

https://www.zadar.hr/hr/dozivljaji

_________________________________________________________

Izvori fotografija:
https://pixabay.com/de/zadar-kroatien-sommer-meeresorgel-1991278/
https://hr.wikipedia.org/wiki/Datoteka:Forum_in_Zadar.jpg
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Crkva-svetog-Kri%C5%BEa-Nin-06082016-02-roberta-f.jpg
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sunset_in_Zadar_2.jpg
https://www.flickr.com/photos/131713884@N06/17114069092
https://hr.wikipedia.org/wiki/Datoteka:Veli_Rat_lighthouse_2.JPG
https://hr.m.wikipedia.org/wiki/Datoteka:Ma%C5%A1kovi%C4%87a-han-Vrana-06082015-02-roberta-f.jpg