Događanja i manifestacije

Zadarska regija, osim povijesnog nasljeđa, prirodnih i kulturnih ljepota, prepuna je i brojnih događanja i manifestacija:

Za sve željne dobre zabave u samom centru Zadra, na rivi održava se niz događanja na kojima osim lokalnog stanovništva mogu sudjelovati i svi zainteresirani turisti. Jedna od najprepoznatljivijih zabavno-sportskih manifestacija jest Millenium jump, najpoznatiji skok sa zadarske rive. Osim toga, ljubitelji sporta mogu se okušati i u atraktivnoj noćnoj utrci Zadrom: Zadar Night Run te svjetski poznatoj utrci Wings for Life World Run Zadar. Od ostalih sportskih događanja u zadarskoj regiji, najviše sportaša i rekreativaca zasigurno će oduševiti biciklijada Zadar – Vir, plivački maraton Preko – Zadar, Triatlon Dugi otok te planinarska utrka Starigrad – Veliko Rujno.
Za sve ljubitelje adrenalina i ekstremnih sportova preporučamo Škraping na otoku Pašmanu, međunarodni susret penjača na Paklenici te rafting na Zrmanji.

Neka od najpoznatijih i najposjećenijih tradicionalno zabavnih događanja uz dobru hranu, piće i glazbu, a koja se održavaju na zadarskoj rivi, jesu Noć punog miseca te Zadar Craft Beer festival. Osim toga u zadarskom Arsenalu svake godine se organizira Taste and travel festival te za sve ljubitelje dobrog vina poznati Wine festival. Na Viru se tako održava Virsko ljeto, a u Salima najveća fešta Dugog otoka – Saljske užance.

Kako bi se održala tradicija i očuvalo nematerijalno kulturno dobro, u Ninu se svake godine održava Ninska šokolijada, najdugovječnija manifestacija Nina. Isto tako, tijekom ljetnih mjeseci, organizirani su i Dani otvorenih vrata Solana Nin.

Ljeto je razdoblje kada najviše posjetitelja boravi na zadarskom području stoga ni ne čudi veliki broj događanja kako u samom Zadru tako i u okolici. Od onih atraktivnijih svakako bismo izdvojili povijesno – scenski spektakl Dani Vitezova vranskih u Vrani pored Biograda te kulturno – turističku manifestaciju Tragovima Winnetoua koja se održava na prostoru nacionalnog parka Paklenica.

Za sve zaljubljenike u more i nautički turizam u Zadru se održava regata Zadarska koka, namijenjena svima koji vole jedriti, dok se u Biogradu organizira najveći nautički sajam u regiji – Biograd Boat Show koji svake godine sve više raste.

I za sam kraj, kako biste doživjeli jedan od najatraktivnijih koncertnih prostora u Hrvatskoj a ujedno i najpoznatiji simbol grada Zadra, crkvu sv. Donata, preporučujemo odlazak na najugledniju glazbeno-umjetničku manifestaciju Glazbene večeri u sv. Donatu.