Često postavljena pitanja

1. Što moram znati o subvencioniranju stambenih kredita od strane APN-?
– Detaljnije o ovoj temi pročitajte u našem članku na linku – Subvencionirani stambeni krediti APN.

2. Koliko iznosi porez na promet nekretnina u Hrvatskoj i tko ga plaća?
– Porez na promet nekretnina u Hrvatskoj iznosi 3% od kupoprodajne cijene, a obveznik plaćanja istog je kupac.

3. Kada sam oslobođen plaćanja poreza na promet nekretnina?
– Ukoliko nekretninu kupujete od pravne osobe koja je obveznik poreza na dodatnu vrijednost (PDV) te je na nekretninu (i na građevinu i na zemljište) obračunat PDV, za kupca nema nastanka porezne obveze.

4. Mogu li strani državljani kupovati nekretnine u Hrvatskoj?
– Strani državljani iz zemlja europske unije mogu kupovati nekretnine u Hrvatskoj bez ograničenja, osim poljoprivrednih zemljišta. Državljani ostalih zemalja nekretnine u Hrvatskoj mogu kupovati uz suglasnost Ministarstva pravosuđa i to samo one s kojima Republika Hrvatska ima potpisan ugovor o reciprocitetu. Strani državljani koji u Hrvatskoj imaju osnovanu firmu koja obavlja registriranu djelatnost, nekretnine u Hrvatskoj na ime firme mogu kupovati bez ograničenja.

5. Kako mogu dobiti vez za brod?
– Ukoliko imate pitanja kako dobiti vez za brod, možete sve potrebne informacije potražiti na stranici Županijske lučke uprave – Zadar ovdje.

6. Koja je razlika između stana i apartmana u vašoj ponudi?
– Ako Vas buni razlika između stana i apartmana, želimo to kratko ovom prilikom pojasniti. Naravno, i jedno i drugo su zapravo stanovi, a u našoj ponudi te dvije nekretnine – stan i apartman razlikujemo kako bismo imali pregledniju ponudu za naše klijente, pa su tako stanovi smješteni u gradu i najčešće služe za rješavanje stambenog pitanja, a apartmani su uglavnom nekretnine za odmor smještene izvan grada.

7. Što je bitno provjeriti kod nekretnine?
– Kod nekretnine dvije su stvari koje moraju biti uredne, a to su kao prvo uredno vlasništvo nekretnine, a potom, ako se radi o izgrađenoj nekretnini, legalnost objekta. Budući da su se kroz zadnje godine nekretnine mogle vrlo lako i naknadno legalizirati (ozakoniti), dostupnost rješenja o izvedenom stanju ili uporabne dozvole ili druge odgovarajuće potvrde vrlo je dobra. Za zemljišta iz naše ponude prije oglašavanja nastojimo od vlasnika dobiti dokument Lokacijska informacija koji se podiže u nadležnom upravnom odjelu za prostorno uređenje, a u tom dokumentu već vidimo u kojoj zoni se zemljište nalazi, koja mu je namjena i koji se prostorni planovi odnose na to zemljište i gdje se može izvršiti uvid u navedene prostorne planove.

8. U kojoj valuti je moguće platiti nekretninu u Hrvatskoj?
– Od 01.01.2023. godine službena valuta u Republici Hrvatskoj je Euro. Slijedom toga će kupoprodajne cijene u kupoprodajnim ugovorima biti izražene isključivo u Eurima te će se isplate kupoprodajne cijene po zakonu vršiti u Eurima.