Kupoprodajni postupak

Kupnja vlastite nekretnine velika je i uzbudljiva stvar. Budući da se radi o vjerojatno najvećem financijskom ulogu kojeg ćete tokom života napraviti, važno je u postupku kupoprodaje odabrati pouzdanog partnera i stručnog savjetnika. Stoga bismo rekli da cijelom postupku zapravo prethodi odabir licencirane agencije za promet nekretnina s kojom ćete surađivati. Kupoprodaja nekretnina bez ovlaštenog posrednika danas je gotovo nezamisliva.

Agencija, u ovom slučaju mi, za Vas obavljamo cijeli posao koji bi Vas, uz ostale svakodnevne obveze zasigurno koštao puno vremena i živaca. Na raspolaganju imamo široku ponudu nekretnina s provjerenom dokumentacijom.

S ugovorenom policom osiguranja, stručnim suradnicima, pravnikom, arhitektom, licenciranim agentima koji tečno govore engleski, njemački i francuski i partnerskim odvjetničkim uredom našim klijentima nudimo potpunu sigurnost i kompletnu uslugu.

Financiranje

Ako ste se odlučili riješiti svoje stambeno pitanje, kupiti kuću ili stan, graditi ili si priuštiti nekretninu za odmor, prvi je korak odrediti budžet, odnosno isplanirati način financiranja,  provjeriti kreditnu sposobnost. Raspoloživi budžet osnovni je kriterij u potrazi za nekretninom.

Pronalazak odgovarajuće nekretnine

Kontaktirajte nas i prenesite nama kao agenciji sve kriterije po kojima tražite nekretninu. Razmislite što Vam je bitno po pitanju lokacije, rasporeda prostorija i koliko spavaćih soba trebate, koji katovi za Vas dolaze u obzir. Naš će Vam agent po danim kriterijima pripremiti odgovarajuću ponudu, dogovoriti obilazak nekretnina, dobro organizirati Vaše vrijeme i dati još poneki korisni savjet i preporuku.

Ponuda

Kada prilikom obilaska naiđete na nekretninu koja ispunjava Vaše kriterije i u kojoj se možete zamisliti i čini Vas sretnim odvažite se i dajte ponudu koju ćemo mi rado prenijeti prodavatelju u nastojanju da dobijete nekretninu koju želite. Nakon dogovora oko cijene i eventualnih dodatnih uvjeta krećemo službeno s kupoprodajom.

Predugovor i ugovor

Na osnovu dogovorene kupoprodajne cijene i drugih uvjeta sastavljaju se predugovor, odnosno ugovor o kupoprodaji nekretnine u kojem se definiraju nekretnina, cijena te obaveze i prava Kupca i Prodavatelja.

U Predugovoru i Ugovoru nekretnina treba biti detaljno definirana, jasno navedene obaveze i prava ugovornih strana i navedena potrebna jamstva Prodavatelja.

Predugovor je nužan ako neke obveze ili ispunjenja uvjeta prethode sklapanju glavnog ugovora. Najčešće je to slučaj kod novogradnje, kada nekretnina nije dovršena i čeka se dovršetak radova, ishođenje uporabne dozvole i etažiranje ako se radi o stanovima. U pravilu se po predugovoru isplaćuje kapara koja je ujedno i dio kupoprodajne cijene i odustatnina. Ona najčešće iznosi od 10-20 % kupoprodajne cijene.

Ugovorom o kupoprodaji se ugovara konačna kupoprodaja nekretnine i isplata cjelokupne kupoprodajne cijene. Ugovor mora sadržavati sve bitne elemente kako bi se po sklapanju ugovora i isplati cjelokupne kupoprodajne cijene Kupac u zemljišnim knjigama upisao kao novi vlasnik nekretnine.

Ugovor o kupoprodaji potpisuje se i ovjerava kod javnog bilježnika.

Porez na promet nekretnina

Porez na promet nekretnina u Hrvatskoj iznosi 3% od kupoprodajne cijene. Javni bilježnik prosljeđuje sklopljeni Ugovor o kupoprodaji nadležnoj poreznoj upravi koja će na ime kupca izdati rješenje o Porezu na promet nekretnina koji je dužan platiti.

Ukoliko je Prodavatelj pravna osoba u sustavu PDV-a koja je nekretninu koja je predmet prodaje koristila manje od dvije godine, Kupac u tom slučaju ne plaća porez na promet nekretnina.

Uknjižba prava vlasništva

Po sklapanju ugovora o kupoprodaji nekretnine i isplati cjelokupne kupoprodajne cijene, a da bi Kupac službeno postao vlasnik nekretnine, potrebno je pri nadležnom Općinskom sudu podnijeti zahtjev za uknjižbu prava vlasništva s odgovarajućim prilozima.

Primopredaja nekretnine

Kupac stupa u posjed nekretnine nakon isplate cjelokupne kupoprodajne cijene ako nije drugačije dogovoreno. Naš pravnik prilikom primopredaje odlazi s klijentima u nekretninu i sastavlja primopredajni zapisnik.

Prijenos režija

Po primopredaji nekretnine obavljamo prijenos režija i drugih troškova vezanih za nekretninu sa Prodavatelja na ime Kupca.

A sada natrag na ponudu nekretnina! 😊

____________________________________________

Izvor grafike: https://www.freepik.com/free-vector/buying-renting-new-house_1311574.htm>