Starigrad

Starigrad

U podnožju planine Velebit i Nacionalnog Parka Paklenica, direktno uz obalu mora, oko 45 km sjeveroistočno od Zadra smjestilo se mjesto Starigrad, središte Pakleničke rivijere. Istoimena Općina Starigrad u svom sastavu osim Starigrada-Paklenice ima i naselja Seline i Tribanj, koje je ujedno i zadnje naselje u Zadarskoj županiji na samom kraju sjeverne Dalmacije.

Izbor plaža je ovdje izuzetan, prekrasne su, more kristalno čisto, a ponuda smještaja i sadržaja odlična. Pejzaži su očaravajući, a zalazak sunca bajkovit.

S obzirom na ljepotu ovog kraja i svjetski poznat Nacionalni park s kanjonima Velike i Male Paklenice ovo je mjesto vrlo aktivno i brojna su događanja tokom cijele godine, a posebno ljeti. Redovito se održavaju susreti penjača, planinske utrke, sajmovi domaćih proizvoda, razni festivali, a ljeti su brojni koncerti na otvorenom. Mnogima će ovaj krajolik biti poznat kao kulisa legendarnih filmova o pustolovinama indijanskog poglavice Winnetou, nastali prema romanima Karla Maya.

Starigrad se nalazi u zaštićenom prirodnom okruženju jer je Velebit sa svojom obalom 1981. godine proglašen parkom prirode.

Prema zadnjem popisu stanovništva Općina broji 1.876 stanovnika, u Starigradu Paklenici 1.140, u Selinama 469 i u Tribnju 267 stanovnika.

Starigrad je nastanjen od davnina, pa je izuzetna povijesna ostavština koju ovdje pronalazimo. Neke od znamenitosti su Večka kula, srednjovjekovna utvrda smještena uz samu obalu koja je prema nekim legendama bila kraljevski dvor, Srednjovjekovna utvrda Paklarić koja se nalazi na položaju nekadašnje gradine s istočne strane ulaza u kanjon Velike Paklenice, srednjovjekovna Crkva svetog Petra, Mirila, odnosno pogrebni spomenici uz velebitske staze nastali u razdoblju od 17. do 20. stoljeća te Etnokuća Marasovići u starom zaseoku Marasovići pred ulaz u Nacionalni park.

Po pitanju gospodarstva, stanovništvo se ovdje ranije bavilo stočarstvom, koje je danas manje zastupljeno, a počinju se isticati uslužne i turističke djelatnosti. Ovdje se razvijaju i popularni su seoski i avanturistički, odnosno sportski turizam. Netaknuta priroda i čist okoliš omogućuje razvoj poljoprivrednih grana kao što su maslinarstvo, voćarstvo, povrtlarstvo, stočarstvo, pčelarstvo, ribarstvo i marikultura.

Ovaj je prostor paralelno pod utjecajem submediteranske i planinske klime rezultirajući raznolikom vegetacijom.

Spoj masivne planine Velebit, razvedena obala i kristalno čisto more Velebitskog kanala Starigrad-Paklenicu i njegovo okruženje čine jedinstveno spektakularnom lokacijom.

Više informacija možete pronaći na stranicama Turističke zajednice općine Starigrad Paklenica.

Provjerite našu ponudu: Nekretnine u Starigradu