Ždrelac

Ždrelac

Ždrelac je prvo mjesto na Otoku Pašmanu na koje nailazite prelaskom mosta koji ga povezuje s Otokom Ugljanom. Stara jezgra mjesta s lučicom razvila se prvotno oko crkve Sv. Luke na sjevernoj strani otoka koji gleda ravno na Sukošan, a s godinama su se naselja Ždrelca proširila prema Banju na istočnoj strani i do mosta na zapadnoj strani gdje pogled puca na jug i Dugi otok.

Prema zadnjem popisu, Ždrelac broji nešto više od 300 stanovnika.

Ime je dobio po prolazu između dvaju otoka, tzv. Ždrilu. Kroz taj prolaz, posebno u ljetnim mjesecima svakodnevno prolaze na stotine brodova jer otvara put ostatku prekrasnog zadarskog arhipelaga. U neposrednoj blizini, vidljivi već sa spomenutog 210 m dugog mosta, su očaravajući otoci Nacionalnog parka Kornati.

Danas je ovdje kao i na cijelom otoku jedna od najbitnijih gospodarskih grana turizam, koji u spoju sa tradicionalnim djelatnostima, poljodjelstvom, vinogradarstvom, maslinarstvom i ribarstvom stvara odličnu ponudu smještaja, gastronomije i rekreacije za goste i stanovnike otoka.

I plaže su ovdje prekrasne. Najmlađe će najviše privući Matlovac u blizini centra jer je pješčana i plitka. Tu su i lako pristupačne i uređene plaže Soline i Polača. Duž obale naselja uz most šarolike su plaže s brojnim mulićima koje završavaju kamenim pločama Kablina koje je isklesala priroda.

Kada govorimo o kulturnoj baštini istaknuti ćemo Crkvu sv. Luke, župnu crkvu u centru mjesta koja se spominje od 13. stoljeća iako je vjerojatnije da je sagrađena još mnogo ranije. Uz otočku cestu se nalazi kapelica sv. Ante Padovanskog u kojoj se tokom ljetnih mjeseci subotom slavi misa.

Tokom ljeta na ova dva povezana otoka ne nedostaje fešti, manifestacija i dobre svirke popraćene izvrsnom hranom. U samom Ždrelcu se tradicionalno održavaju “Ždreške lazi“, tradicionalna folklorna zabavna večer te Ždreška fešta, a redovite su i Litnje Maškare.

Manifestacija u kojoj je nezaobilazan Ždrelac je i Škraping koji se održava na proljeće, a koji je prava prilika za doživjeti i upoznati otok kroz sport i rekreaciju. Škraping uključuje trčanje i brzo hodanje po stijenama i otočnim putevima uz prekrasne panorame i vidikovce.

Nekoliko dobrih restorana i ugodnih cafe barova, trgovine i pošta nalaze se na potezu od mosta do susjednog mjesta Banj, a i sve ostalo što Vam može zatrebati u blizini je. Trajektne luke su u Tkonu na Pašmanu koji je povezan s Biogradom i u Preku koji povezuje Ugljan sa Zadrom. Nadalje, benzinska postaja je također u Preku. Osim toga na otoku ćete pronaći ljekarne, banku, poštu, osnovne škole, vrtiće, ordinacije opće medicine, stomatološke ordinacije, bankomate i brojne trgovine.

Više informacija pronađite na stranicama Turističke zajednice Otoka Pašmana.

Provjerite i našu ponudu: Nekretnine u Ždrelcu