Vir

Vir

Otok Vir jedno je od najpoznatijih turističkih središta u Hrvatskoj. Otok Vir smješten je na krajnjem sjeverozapadu Zadarske županije. Okružen je Virskim morem i Povljanskim kanalom te brojnim manjim zaljevima. S kopnom je povezan mostom. Vir odlikuje prava mediteranska klima, a prosječan broj sunčanih sati godišnje iznosi oko 2450 što je skoro 300 sunčanih dana. Uz idealne klimatske uvijete Vir je s godinama uvelike proširio turističku ponudu stoga ni ne čudi sve veći broj turista. Osim toga, privatni smještajni kapaciteti povećavaju se iz godine u godinu.

Kroz povijest, Virani su se najviše bavili ribarstvom, stočarstvom i poljoprivredom, a između dva svjetska rata počinju se baviti pomorstvom i odlaze na prekooceanske brodove.

Ključan trenutak za otok Vir definitivno je bila izgradnja mosta 70-ih godina. Nakon puštanja mosta u promet Vir je doživio veliku prekretnicu i tada je na tom sve počelo živjeti. Most je simbolično je nazvan „Most života“.

Otok Vir danas je jedna od najpoželjnijih turističkih destinacija. Krase ga prekrasne plaže; od pješčanih, šljunkovitih do kamenitih, stjenovitih, od napučenih uređenih plaža sa raznolikim sadržajima do intimnih uvala, kao dio netaknute prirode.

Na gotovo svakoj plaži nalazi se kafić, restoran, beach bar. Nekoliko konoba s domaćim specijalitetima gastronomsku ponudu Vira čine još privlačnijom. Za mlađe generacije tu su disco klubovi, noćni barovi, a svaki tjedan tijekom cijele ljetne sezone, u centru Vira održavaju se koncerti i brojne druge manifestacije. Iz godine u godinu Vir broji sve veći broj turista, a samim time se proširuje i ponuda.

Jedna od najzanimljivijih virskih atrakcija je virski svjetionik u kojem se spojila tradicija s luksuzom. Svjetionik, današnja rezidencijalna Villa Lanterna,  izgrađen je u vrijeme Austro Ugarske monarhije a danas je spomenik nulte kategorije i prvi obnovljeni i luksuzno preuređeni svjetionik na Jadranu. Slovi kao nacionalna kulturno povijesna baština koja je u službi unaprjeđenja virskog i hrvatskog turizma.

Isto tako, na otoku Viru ćete pronaći sve sadržaje potrebne za svakodnevni život. Vir ima dječji vrtić, školu, brojne dječje parkove i igrališta, ambulantu, stomatološku ambulantu, ljekarnu, nekoliko hipermarketa, tržnicu, male trgovina, kafiće, restorane. Vir ima i vlastiti autobusni kolodvor što govori o izvrsnoj gradskoj i međugradskoj povezanosti.

Od najbližeg grada Nina Vir je udaljen samo 12 km, a od Zadra 26 km.

Više informacija možete pronaći na stranicama Turističke zajednice Općine Vir.

Provjerite našu ponudu: Nekretnine na otoku Viru