Nin

Nin

Nin je najstariji hrvatski grad, kraljevski grad, grad star preko tri tisuće godina, kolijevka hrvatske države. Krasi ga bogata kulturna baština koja seže još u 9. stoljeće iz kojeg razdoblja je crkvica sv. Križa koja slovi kao najmanja katedrala na svijetu. Osim toga, crkva Sv. Nikole, smještena na brežuljku, poznata je po tome što bi svaki vladar koji je okrunjen u Ninu, nakon krunidbe došao do te crkvice i od tamo se predstavio narodu kao novi vladar. Poznata je i crkva sv. Anselma koja je nekada bila ninska katedrala. U Ninu možete obići i Riznicu zlata i srebra gdje se nalaze vrijedni relikvijari zaštitnika Nina Sv. Anselma, sv. Ambroza i sv. Marcele. Tu se čuvaju i zavjetni darovi poklonjeni Gospi od Zečeva kao i Judin srebrnjak, Gospina slika ukazanja te brojni drugi vrijedni predmeti.

Nin je posebno poznat po soli – prirodno bogatstvo Nina i dugogodišnja tradicija spojena u poznati Muzej soli u kojem možete vidjeti tradicionalne načine proizvodnje soli. Osim toga, možete probati daleko poznati Cvijet soli; morska sol koja se dobiva u isključivo idealnim vremenskim uvjetima, a ručno se bere samo kada nema vjetra. Pojavljuje se samo na površini mora kao tanki sloj listića soli poput latica cvijeća odakle i dolazi naziv Cvijet soli.

Osim bogate kulturne baštine i zanimljive prošlosti, Nin je postao nezaobilazna turistička destinacija. Nin ima najdulju pješčanu plažu u Hrvatskoj; Kraljičina plaža.  Dugačka je čak 3 km.

U okolici je čak 110 km uređenih biciklističkih staza, a osim toga u turističkom naselju Zaton nalaze se teniski tereni, tereni za odbojku, mali nogomet, kuglanje, stolni tenis, mini golf.

Nin je idealno mjesto za one koji vole surfanje po moru, a za one koji tek žele naučiti tu su organizirane škole brojnih sportova kao i najam opreme.

Posebnost ovom gradu daje to što je centar grada zapravo otok; kopnom povezan s dva mosta.

Nin se u posljednjih nekoliko godina izdignuo na zavidnu razinu turizma. Sve je traženija turistička destinacija, što zbog čudesne i neobične kulturne baštine i zanimljive povijesti, što zbog predivnih plaža i polja soli.  Razvijen je i zdravstveni turizam zbog poznatog ljekovitog blata.

Više informacija možete pronaći na stranicama Turističke zajednice grada Nina.

Provjerite našu ponudu: Nekretnine u Ninu